Tempo życia jest coraz szybsze. Coraz mniej czasu na zakupy, w związku z czym idąc na nie, często robimy większe zapasy. Co zrobić, żeby jak najdłużej móc cieszyć się jak najdłużej? Oczywiście zamrozić. Warto pamiętać jednak, że aby zamrożone produkty były nadal dobrej jakości i były zdatne do jedzenia, należy pamiętać o kilku ważnych zasadach rozmrażania.
Najważniejsza zasada rozmrażania
Zamrażając żywność, należy pamiętać, że raz zamrożone mięso nie może być ponownie zamrożone. Niestety taki zabieg powoduje ryzyko poważnego zatrucia pokarmowego bakterią salmonelli.
Jak rozmrozić mięso? Kilka sprawdzonych i bezpiecznych metod.
1. Rozmrażanie w lodówce
To jeden z najpopularniejszych i najprostszych sposobów. Wystarczy wyjąć mięso i wsadzić do miski. Przeniesione do lodówki mięso będzie się stopniowo i równomiernie się rozmrażać. Metoda ta, choć bardzo bezpieczna, ponieważ dzięki niskiej temperaturze zahamowany jest proces namnażania się mikroorganizmów ma jeden minus. Niestety proces rozmrażania jest bardzo powolny i w zależności od rodzaju mięsa oraz wielkości kawałka może trwać nawet do 2 dni.
2. Rozmrażanie w wodzie
Najważniejsze w tej metodzie jest, aby używać wyłącznie zimnej wody. Osobom spieszącym się często przychodzi do głowy, żeby rozmrażać je w ciepłej wodzie, niestety sprzyja to rozwojowi bakterii. Bezpiecznym rozwiązaniem jest umieszczenie mięsa w misce z zimną wodą i wymiana wody co około 30 min. Proces powinien trwać stosunkowo krótko (1-2 h) i od razu po rozmrożeniu powinno się przejść do obróbki mięsa. Rozmrożone mięso nie może pozostać na blacie w temperaturze pokojowej więcej niż 2 h.
3. Rozmrażanie kuchence mikrofalowej
Nowoczesne mikrofale posiadające funkcje defrost, czyli rozmrażanie pozwalają na szybkie i w pełni bezpieczne przeprowadzenie tego procesu. Ważne jest jednak, aby nasz sprzęt posiadał tę funkcję. Pamiętajmy o usunięciu plastikowych, bądź piankowych opakowań. Sposób ten pozwala na rozmrożenie mięsa nawet w kilkanaście minut, niestety często nie równomiernie. Z zewnątrz mięso może być już miękkie a wręcz spieczone, w środku jednak nadal twarde. Istotne jest, aby wykorzystać mięso od razu po zakończeniu procesu w mikrofali, inaczej może dojść do rozwoju szkodliwych bakterii.
Częsty błąd podczas rozmrażania mięsa
Na pewno spotkaliście się z rozmrażaniem mięsa w temperaturze pokojowej. Na pytanie jak rozmrozić mięso, tej metodzie mówimy kategoryczne nie. Jest ona bardzo niewskazana ze względu na to, że proces trwa długo a wysoka temperatura otoczenia sprzyja namnażaniu się mikroorganizmów szkodliwych dla człowieka.